Deliormanlı Koca Yusuf Kimdir

Koca Yusuf İsmail Kimdir 1856 - 1898

 Türkün gücünü Avrupa'dan Amerika'ya kadar ulaştıran Koca lakaplı Yusuf İsmail Pehlivan.


Koca Yusuf

Dünyaca ünlü Deliormanlı Türk güreşçisi Yusuf İsmail 1856 yılında Şumnu (Bulgaristan)'da doğdu. Güreşin efsanevi isimlerinden olan Yusuf'a Koca lakabını filozof Rıza Tevfik, 120 okkalık (144 kg) gövdesi, güreş becerisi ve gücü, sporcu ahlakı vesilesi ile vermiştir.

Korkunç Türk

Dönemin ünlü pehlivanlarından olan Nasçıköylü kel İsmail pehlivanın çırağı olarak başladığı güreş hayatına bir çok ilk ve başarıyı sığdırmıştır. Osmanlı ve Avrupa'da gösterdiği başarılar sonucunda Amerika'dan davet almış ve dönemin önemli isimleri ile güreş tutmuş ve hepsini kazanmıştır. Amerika'da yaptığı 33 karşılaşmada yenilgi yüzü görmemiştir. Amerika'da karşılaştığı güreşçilerden bazıları şunlardır George Bothner, Ewan Lewis, Dan Mclead, Tom Jenkis'tir. Amerika'da kendisine The Terrible Turk (Korkunç Türk) unvanı verilmiştir.

İlk ve Tek Yenilgisi

Koca Yusuf'u yenebilen tek pehlivanın Kavalalı Çolak Mümin Pehlivan olduğu iddia edilir. 1894 yılında Rami'de yapılan ve Kel Aliço'nun hakem olduğu bir karşılaşmada Çolak Mümin, Koca Yusuf'u açık düşürmüştür. Hakem Aliço bu durumu yenik sayınca Yusuf tek yenilgisini almıştır. Çolak Mümin'nin bu maçta sakatlanmasından ötürü güreş hayatına devam edemediği rivayet edilir. Koca Yusuf başarılarının yanında adını ilklere de yazdırmıştır. Bu ilkleri arasında mindere çıkmak ve grekoromen güreşi yapan pehlivan olmak vardır.

Koca Yusuf'un Vefatı

Ülkeye dönmek üzere 21 Mayıs 1898'de Fransız bandıralı La Bourgogne transatlantiği ile yola çıkan Koca Yusuf, bindiği geminin 4 Temmuz sabahı New York un kuzeydoğusundaki Sable Adası'nın 60 mil açıklarında İngiltere bandıralı Cromartyshire şilebiyle çarpışıp batması sonucu tüm yolcular ve mürettebatla birlikte boğularak ölmüştür.

Yorum Gönder

[blogger]

MKRdezign

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget